V Optiprintu skrbimo za okolje. Pridobili smo ISO okoljski certifikat in smo zavezniki krožnega gospodarstva- Naše naprave so energetsko učinkovite in ponujajo 50-krat večjo količina tiska.

S krožnim gospodarstvom do zadovoljnega okolja. 

Ste kdaj pomislili kakšen je vaš ogljični odtis? Kaj pa ogljični odtis vaše pisarne? Bi lahko še kaj izboljšali in pomagali k ohranjaju okolja? Kaj pa izbira vaših poslovnih partnerjev, njihova transparentnost in doprinos k okolju?
Vsi imamo izbiro. Tudi pri izbiri partnerjev, ki delujejo na principu krožnega gospodarstva in ohranjanju naravnih virov.

Krožno gospodarstvo je način trajnostno organizirane proizvodnje in potrošnje, ki se osredotoča v zmanjševanje izkoriščanja naravnih virov. Krožno gospodarstvo temelji na delitvi, ponovni uporabi, popravilu, prenovi in recikliranju obstoječih materialov in izdelkov, kolikor dolgo je to mogoče. S tem se življenjska doba izdelkov podaljšuje, zmanjšuje pa količina odpadkov. Po potrošnji izdelka se sestavne materiale v največji meri obnovi in vrne v ponovno uporabo, kar ustvarja dodatno vrednost.

V nadaljevanju vam predstavljamo pet načel krožnega gospodarstva za katere si v Optiptintu prizadevamo, da bi jih izpolnili v čim večji meri. Spodbujamo vas, da tudi vi doprinesete k ohranjanju okolja s tem, da skrbite za okoljsko ozaveščenost in se trudite sprejemati odgovorne odločitve.

Pet vidikov krožnega gospodarstva pri Optiprintovem delovanju

1. Recikliranje: recikliranje nedelujočih tiskalnikov in tiskalniških kartuš

Zavestno odlaganje odpadkov je odgovornost, ki jo morajo nositi vsa gospodinjstva in podjetja. Stari tiskalniki se uvrščajo med elektronske odpadke ali e-odpadke (odpadna električna in elektronska oprema oziroma e-odpadki, kot so IT oprema, telekomunikacijska oprema, prenosni računalnik in tiskalniki). E- odpadke odjemalci sortirajo po posameznih delih, jih reciklirajo in predelajo v surovine, ki jih je mogoče ponovno uporabiti za proizvodnjo nadaljnjih potrošniških surovin.

Tiskalniške kartuše spadajo med nevarne odpadke in so sestavljene redkih kovin, kot so mangan, silicij, krom in cink. Da bi kar najbolje pridobili te redke kovine, je kartuše za tiskalnike najbolje reciklirati v namenskih programih za recikliranje kartuš. Sestavne dele kartuš, kovine in plastične materiale, ki jih je moč reciklirati, proizvajalci ponovno uporabijo in vrnejo v proizvodni obrat. Po njihovi izrabi pa jih pravilno sortirajo brez da bi odpadki škodovali okolju. Ste vedeli, da je možno reciklirati kar 97% kartuše? Preberite si članek, ki podrobno opisuje proces recikliranja kartuš v Optiprintu.

Tudi vi poskrbite za čisto okolje in pravilno sortirajte odpadke.

  • Imate nedelujoč tiskalnik in ne veste kaj bi z njim? Tiskalnika nikoli ne odvrzite v zabojnike med mešane komunalne odpadke. Namesto tega jih oddajte na zbirnih mestih za odpadno električno in elektronsko opremo, ki delujejo v vlogi namenskih predelovalnih obratov. Če niste prepričani, kje je vaše najbližje zbirno mesto za e-odpadke, preverite spletni imenik recikliranja tukaj in tukaj, ali pa obiščite spletno stran lokalne mestne občine in se pozanimajte o organiziranem prevzemu elektronskega blaga.
  • Kaj pa kartuše? Odpadnih kartuš in tonerjev ne mečite v smeti, temveč jih oddajte v zbirnih centrih komunalnih podjetij ali se pridružite akciji zbiranja Optiprintovih kartuš, in nam pomagajte zmanjšati njihov negativni vpliv na okolje.

Nasvet: Ko zbirate izpraznjene kartuše, bodite previdni, da ne lepite zaščitnih trakov na šobe, saj jih s tem zamašite. Kartuše zberite v škatlo ali pisemsko ovojnico. Odrabljene tonerje pa dajte v škatlo in pazite, da le ta ni na svetlobi.

2. Izbira energetsko učinkovitejših tiskalnikov

Proizvajalci tiskalnikov se osredotočajo v razvoj energetsko učinkovitejših tiskalnikov, ki so okolju prijaznejši in zahtevajo manjšo porabo energije. Manjšo porabo omogočata stanje pripravljenosti in stanje spanja tiskalnika.

Ste vedeli? Povprečni namizni brizgalni tiskalnik bo med tiskanjem običajno porabil od 20 do 50 vatov, odvisno od velikosti naprave. V stanju pripravljenosti pa bo večina tiskalnikov porabila približno med 5 in 12 vatov energije. Potrebno se je zavedati, da laserski tiskalniki porabijo znatno večje količine energije: laserski tiskalniki med tiskanjem porabljajo med 500 in 1300 vati energije, v stanju pripravljenosti pa med 50 in 180 vati.

V Optiprintu smo naredili primerjavo porabe električne energije glede na različne modele tiskalnikov. V primerjavo smo vzeli HP PageWide Pro 477dw, HP Office Jet Pro 8710 in HP OfficeJetPro 9010 ki jih naši uporabniki najpogosteje vzamejo v najem. Glede na to, da laserski tiskalniki v povprečju porabljajo 10-krat več energije v primerjavi z primerljivimi (po velikosti) inkjet tiskalniki, spodaj prikazujemo zanimiv izračun porabe velikih kopirnih strojev, ki je neprimerljiva s porabo namiznih ink-jet tiskalnikov.

Izbira energetsko učinkovitejših tiskalnikov

*strošek porabe elektrike izračunan po enotni tarifi Gen-I, ki znaša 0,095 eur/KWh (december 2022)

(Vir: oddelek R&D Optiprint, d.o.o.)

Večja poraba energije predstavlja večje emisije ogljikovega dioksida.

Poleg stroškovne komponente se je potrebno zavedati, da laserski tiskalniki v povprečju porabljajo večjo količino energije in proizvedejo večje količine ogljikovega dioksida. Medtem ko je brizgalno tiskanje energetsko manj intenziven proces; brizgalni tiskalnik v povprečju porabi le od 1-5 % energije za natis iste tiskane površine v primerjavi z laserskim tiskalnikom. Brizgalni (inkjet) tiskalniki predstavljajo ugodno in ekološko alternativo, zato je smiselno razmisliti o izbiri, ko se odločate za nakup ali najem tiskalnika.

Kako doprinesete k ohranjanju okolja? Dobro informirani potrošnik, ki se odloči za izbiro tiskalnika z nižjo porabo energije, pomaga usmerjati tiskarsko industrijo in njeno okoljsko odgovornost. Ko se odločate o izbiri vam svetujemo, da preverite specifikacije tiskalnika, ki poleg navodil in opisa tiskalnika vključujejo oceno porabe energije in njegov vpliv na okolje.

Zakaj je brizgalni tiskalnik boljša izbira od laserskega? Preberite si članek tukaj.

3. Izbira tiskalnika, ki uporablja sistem (Optiprintova neskončna kartuša) ali reciklirane kartuše

Pisarniško tiskanje zahteva precejšnjo porabo črnila in s tem porabo velikega števila kartuš. Izrabljene kartuše postanejo nevaren odpadek, ki jih je potrebno pravilno sortirati in odlagati na posebnih odlagališčih.

Učinkoviti rešitvi kako se izogniti velikemu številu odpadnih kartuš sta uporaba recikliranih kartuš in uporaba sistema z večjo kapaciteto črnila. Reciklirane kartuše so smiselna rešitev za uporabnike, ki tiskajo manj. Uporabniki z večjo potrebo po tiskanju pa se odločijo za sistem, ki hrani veliko količino črnila  in posledično  natisnemo večje število strani.

Recikliranje: V Optiprintu se poslužujemo prakse recikliranja kartuš in njihove ponovne uporabe. S tem bistveno zmanjšujemo delež škodljivih odpadkov. Zgolj eni kartuši podaljšamo življenjsko dobo do trikrat  (kartuša ki naredi 400 izpisov, s ponovno uporabo naredi 1000 do 1200 izpisov). Kartušam na ta način podaljšujemo življenjsko dobo in uporabno vrednost.

Inovacija: Optiprintova primarna inovacija je neskončna barvna kartuša, ki deluje na principu sistema  neprekinjenega dotoka črnila. Neskončna kartuša omogoča do 50-kratno povečanje obsega tiskanih izpisov na napravo, kot bi jih tiskalnik uspel s standardnimi kartušami. V obsegu tiskanja  to pomeni med 40.000 do 50.000 barvnih izpisov brez potrebnega ponovnega polnjenja.

V trinajstih letih smo z rešitvama recikliranja in neskončne kartuše prihranili preko 5 milijonov kartuš. V Optiprintu stremimo k načelom krožnega gospodarstva in ravno v proizvodnem krogu smo prepoznali največjo priložnost za zmanjšanje števila uporabljenih kartuš in njihovo verjetnost, da bi končale na odlagališčih.

Preberite si več o Optiprintovi politiki kakovosti in ravnanja z okoljem tukaj.

4. Tehnologija 3D tiskanje za izdelavo pomožnih materialov

Tehnologija 3D-tiskanja je pripeljala do prenove procesov v proizvodni industriji, saj nam 3D-tiskalniki dajejo možnost tiskanja rezervnih delov in pomožnih materialov, ki jih uporabljamo v proizvodnji. S to tehnologijo se skrajša čas izdelave pol izdelka ali izdelka ter prihrani stroške nabave morebitnih rezervnih delov. Uporaba 3-D tehnologije tiskanja je ena najugodnejših rešitev, ki povečuje konkurenčnost proizvodnje.

V Optiprintu s pomočjo 3D-printerjev natisnemo kar nekaj rezervnih delov, ki jih uporabljamo pri izdelavi neskončne kartuše. 3D tehnologija v našem podjetju predstavlja trajnostno alternativo, saj ustvarja bistveno manj odpadkov. Na ta način povečujemo učinkovitost organiziranja proizvodnje in hkrati znižujemo stroške.

3. Brezžično tiskanje in dokumentni sistem

Včasih so se tiskalniki povezovali zgolj preko USB kabla, sedaj pa ima večina sodobnih tiskalnikov možnost brezžične povezave (Wi-Fi). Brezžična povezava uporabnikom ponuja številne prednosti. Ni več potrebno, da je tiskalnik blizu računalnika, sedaj lahko uporabnik tiskalniku pošilja navodila kar iz drugih prostorov. Poleg tega je lahko na en tiskalnik povezanih več uporabnikov, brez da bi se morali vsakič znova žično priklopiti nanj. Sedaj ni več potrebe po uporabi vmesnih kablov kar zmanjšuje porabo plastike in vezja.

Tiskalniki so opremljeni z zmogljivimi optičnimi bralci in omogočajo hitro skeniranje. Skenirane dokumente uporabniki pošiljajo po e-pošti, s čimer znova odpravimo potrebo po povezovanju naprav preko vmesnih kablov. Možnost brezžičnega skeniranja smo v Optiprintu nadgradili z dokumentnim sistemom (DMS) in omogoča brezpapirno poslovanje v podjetju. Dokumentni sistem se uporablja za pametno upravljanje dokumentov v podjetju. Prednost uporabe Optiprintovega dokumentnega sistema je ta, da je povezan z Optiprintovim tiskalnikom, kar pomeni, da se skenirani dokumentni beležijo neposredno v DMS.

Dokumentni sistem deluje na brezpapirni osnovi in je zato okolju prijaznejši.

ISO_certifikati in AAA platinasta odličnost v Optiprintu

V Optiprintu se zavedamo okoljske odgovornosti in trudimo se, da bi na vsakem koraku postali še bolj trajnostni. Postali smo član Nacionalnega zavezništva za razvoj zelene in tehnološko napredne Slovenije, ki  se zavzema se za spodbujanje inovativnega krožnega gospodarstva ter razvoja zelenih tehnologij, ki služijo kot odgovori na okoljsko-energetske izzive v Sloveniji. Več si preberite tukaj.

Našo odgovornost do okolja utemeljuje tudi pridobitev okoljskega certifikata ISO 14001, sistem za ravnanje z okoljem.

Želite tudi vi postati trajnostni z nami? Prebirajte Optiprintove vsebine in se informirajte, pravilno sortirajte odpadke, ter razmislite o trajnosti, predno se odločite za nakup novih izdelkov.

Optiprintov najem tiskalnika