Okoljska odgovornost je postala pomemben cilj številnim podjetjem. Poleg ohranjanja okolja so trajnostne strategije postale pravi trend v poslovnem svetu, saj vodijo k energetskim in finančnim prihrankom.

Vsaka pisarna lahko postane okolju prijaznejša in stroškovno učinkovitejša. Tudi z izbiro vrste tiskalnika. Zato je pomenljivo razmisliti o osnovnih vprašanjih, ki si jih moramo zastaviti, predno se odločimo o izbiri: Katera vrsta tiskalnikov zagotavlja kakovostnejši tisk? Katera je okolju prijaznejša? In katera je ugodnejša za vzdrževanje?

Različni tehnologiji brizgalnih in laserskih tiskalnikov

Brizgalni tiskalnik in laserski tiskalnik se v osnovi ločita po tehnologiji izpisa.

Brizgalni tiskalniki (ali ink jet tiskalniki) tiskajo tako, da na papir brizgajo črnilo (ink ali barvo). V tiskalni glavi imajo več majhnih šob (premera nekaj mikrometrov), preko katerih pod pritiskom razpršijo kapljice črnila na papir. Glava se pomika levo in desno in s tem zajame celotno širino papirja. Brizgalni tiskalniki uporabljajo kartuše, ki so napolnjene s črnilom ali inkom v kapljični obliki.

Laserski tiskalniki delujejo na osnovi vrtečega se bobna, ki je naelektren. Na območju, kjer je potreben tisk, se ob pomoči laserja »očisti« naboj, kamor se prime črnilo v obliki prašnih delcev. Papir se naelektri, kar povzroči, da se ob prehodu bobna zaradi nasprotnih naelektritev prenese črnilo, njegova razvijalna enota (t.i. »fuzer«) pa zapeče črnilo na papir. Laserski tiskalniki namesto kartuš uporabljajo toner, katerega črnilo predstavlja zmes plastike in pozitivno naelektrenih prašnih delcev.

Fotografija: Optiprint, d.o.o.

Brizgalni tiskalniki so okolju prijaznejša izbira

Tehnologija brizgalnih tiskalnikov je okolju prijaznejša in omogoča:

 

  • Prihranek pri energiji

Brizgalni tiskalniki v procesu tiskanja ne uporabljajo toplote zato imajo bistveno manjšo porabo energije kot laserski tiskalniki, ki se morajo segreti, da lahko natisnejo prvi izpis. Brizgalni tiskalniki porabijo do 10-krat manj energije kot laserski tiskalniki (Mednarodna agencija za energijo). Povprečen brizgalni tiskalnik med tiskanjem porabi med 30 in 50 vati energije, kar je 10-krat manj kot laserski, ki porabi med 300 do 550 vatov energije za isto vsebino tiska. Za pisarno, ki pogosto tiska, to pomeni znatne prihranke pri letnih računih za energijo.

  • Prihranek ogljičnega izpusta

Brizgalni tiskalniki proizvajajo tudi do 85 % manj ogljikovega dioksida kot primerljivi laserski tiskalniki (Clover Technology). Ker drevesa močno prispevajo k zniževanju ravni toplogrednih plinov in čistejšemu zraku, si za lažjo predstavo omislimo konkreten primer. 85 % manj ogljikovega dioksida pomeni, da medtem ko potrebujemo šest dreves, ki absorbirajo količino ogljikovega dioksida, ki jih je proizvedla uporaba laserskega tiskalnika, potrebujemo zgolj eno drevo, da absorbira izpust brizgalnega tiskalnika ob isti količini tiska.

  • Prihranek nadomestnih delov

Pri nastajanju odpadkov imajo brizgalni tiskalniki manj komponent, ki jih je treba zamenjati in so bolj priročni za uporabo, saj zahtevajo le menjavo kartuš. V primerjavi z laserskim tiskalnikom, ki zahteva menjavo tonerjev, bobnov, razvijalcev in fiksirnih enot, gre za precejšnji prihranek odpadkov.  Brizgalni tiskalnik prihrani do 59 % nadomestnih delov v primerjavi z laserskimi tiskalniki, kar ima znatno manjši vpliv na okolje v vsej življenjski dobi tiskalnika. (The Energy Collective)

  • Prihranek odpadkov

Uporaba brizgalnega tiskalnika proizvede manj odpadkov in zahteva manj potrošnega materiala kot laserski tiskalnik. V Optiprintu se poslužujemo recikliranja odpadnih kartuš, ki jih po pregledu in testiranju ponovno napolnimo in jih vrnemo v uporabo. V Optiprintu v vsej življenjski dobi tiskalnika zato ne zavržemo niti ene uporabne kartuše. Odpadne snovi pa pravilno sortiramo in minimiziramo negativni vpliv na okolje.

Fotografija: Optiprint, d.o.o.

Z brizgalnim tiskalnikom je delo v pisarni bolj produktivno

Brizgalni tiskalnik ne zahteva prav nič vloženega časa, potrebnega za vzdrževanje tiskalnika, ko se odločite za najem tiskalnika. Celostni najem že vključuje celovito vzdrževanje tiskalnika in omogoča prihranek pri času in denarju. Najem vključuje celostno podporo, takojšnjo tehnično razrešitev na daljavo in odziven lokalni servis, ki težave na terenu razreši še isti dan. Ob večji okvari omogoča uporabo nadomestnega tiskalnika, kar pomeni, da delovni proces v podjetju ni zaustavljen. Zaposleni se ne ukvarjajo z garancijskimi listi in situacijami, ko zaradi okvar ostanejo brez delujočega printerja po več tednov.

  • Inovacija Optiprintove neskonče kartuše omogoča neprekinjen dotok črnila in natisne kar 40.000 barvnih izpisov. Z Optiprintovo storitvijo sedaj izločite dejavnik menjave kartuš. Optiprintov serviser vas samodejno obišče, ko nivo črnila v barvni kartuši pade do rezervne količine. Serviser dopolni neskončno kartušo in preventivno preveri delovanje tiskalnika, tako, da bo naprava tudi v prihodnje delovala optimalno.

Brizgalni tiskalniki so brezkompromisni glede hitrosti in kakovosti tiskanja

Hitro razvijajoča tehnologija brizgalnih tiskalnikov je razvila zmogljive pisarniške naprave, ki se brez težav kosajo z laserskimi.

  • Hitrost tiskanja in prvi izpis

Brizgalni tiskalniki se ponašajo s številnimi funkcijami in hitrostmi tiskanja ter za pripravo tiskalnika za tiskanje potrebujejo bistveno manj časa v primerjavi z laserskim. Brizgalni tiskalniki tiskajo s hitrostjo več kot 50 barvnih izpisov na minuto. Brizgalni tiskalniki zahtevajo minimalni čas ogrevanja, prvi izpis pa je natisnjen v prvih šestih sekundah, kar je kot nalašč za obremenjene pisarne. Ko tiskate več dokumentov hkrati, se tiskanje ne bo upočasnilo kot se pri laserskem tiskalniku.

  • Tehnične lastnosti

Brizgalni tiskalniki so v povpečju manjši in lažji od laserskih naprav. Prav tako zavzamejo manj prostora v pisarni in so bolj priročni. Pri tiskanju so veliko tišji od laserskih tiskalnikov.

Laserski tiskalniki v zrak oddajajo več delcev zaradi uporabljenega tonerja, zato je treba prostore redno prezračevati. Medtem ko brizgalni tiskalniki ne onesnažujejo zraka in ne segrevajo prostora. Prav tako ne oddajajo neprijetnega vonja.

  • Tisk grafik in fotografij

Brizgalni tiskalniki se pri izpisu grafike obnesejo bistveno bolje kot laserji, sploh pri bitni grafiki, torej fotografijah in podobnem, pri vektorski grafiki pa so primerljivi. Brizgalni tiskalniki so primernejši za tiskanje kompleksnejših grafik. Zaradi kapljičnega nanašanja črnila, brizgalni tiskalniki nanašajo barve enakomernejše kot laserji in omogočajo višjo natančnost pri namestitvi črnila. Brizgalni tiskalniki natisnejo bolj čiste odtenke pri tiskanju grafik in omogočajo visoko resolucijo tiska vse do 1200 x 1200 dpi.

  • Podlaga za tisk: papir

Prednost brizgalnih tiskalnikov je, da v nasprotju z laserskimi, tiskajo na skoraj vse vrste papirja, vključno s teksturiranim pisalnim materialom in foto papirjem. Brizgalni tiskalniki tiskajo na papir in ovojnice, premazanim z lepilom in na nekatere vrste blaga.

  • Multifunkcijske lastnosti

Brizgalni tiskalniki poleg tiska ponujajo tudi optično branje in kopiranje. Poleg tega nudijo branje pomnilniških kartic (predvsem kartice SD) in vmesnik USB, prek katerega lahko tiskamo neposredno iz fotoaparatov in ključkov ter zunanjih diskov.

Fotografija: Optiprint, d.o.o.

Ko se odločate med brizgalnim in laserskim tiskalnikom si vendarle vzemite nekaj časa za tehten premislek. Poleg nakupa je ena izmed večjih skrbi, ki jo je potrebno vzeti v zakup ravno vzdrževanje tiskalnika. V Optiprintu vam nudimo rešitev celostnega najema tiskalnika, ki vas razbremeni vseh skrbi povezanih s tem. Celostni najem vključuje tiskalnik ali multifunkcijsko napravo, ves potrošni material in Optiprintovo neskončno barvno kartušo. Za tiskalnik skrbita usposobljena Optiprintova tehnična podpora na daljavo in lokalna servisna ekipa na terenu. V primeru okvare tiskalnika, vam jamčimo zamenjavo.

Z Optiprintovim celostnim najemom podjetja privarčujejo pri stroških nakupa tiskalnika in potrošnega materiala ter servisnih posegov. Fiksna najemnina pa podjetjem omogoča brezskrbnost in planiranje stroškov brez nepredvidljivih situacij.

Fotografija: Optiprint, d.o.o.