Sodobno poslovanje se čedalje bolj nagiba k brezpapirnemu poslovanju. Delo z elektronskimi dokumenti je ponavadi hitrejše, bolj organizirano, stroškovno ugodno in ekološko učinkovito.

Kljub temu, da sta skeniranje in zajem dokumentov v marsikateri pisarni že postala rutina, smo med Optiprintovimi uporabniki zaznali nekaj nelagodnosti v povezavi s tem opravilom. V prispevku vam zato predstavljamo tehnična navodila za brezskrbno uporabo optičnega čitalnika.

Kaj je optični čitalnik?

Optični čitalnik (oziroma skener) je del multifunkcijske naprave in se ga uporablja za skeniranje dokumentov. Optični čitalnik je povezan z računalnikom preko kabla ali »wi-fi«-ja (brezžično). Čitalnik je del multifunkcijske naprave in lahko deluje neodvisno od računalnika.

Kako skenirati dokument?

Skeniranje poteka tako, da v skener vstavite dokument in zaženete program skeniranja, ki dokument preslika in ga shrani z enim izmed naslednjih načinov: shranjevanje v računalnik, shranjevanje v USB napravo, pošiljanje na elektronsko pošto ali pošiljanje v omrežno mapo.

Tehnična navodila za skeniranje

1. Na računalnik

Najprej izberite ikono naprave, ki se nahaja na namizju, v zavihku »Print, Scan & Fax« izberite »Scan a document or photo«. Prikažejo se možnosti skeniranja. Odpre se uporabniški vmesnik za skeniranje. Tukaj izberite, ali boste dokument skenirali kot ».pdf« ali kot ».jpeg«, nato v zavihku »Vir« izberite, kje ste dokument vstavili – v napravo na stekleno ploščo (»Ploski optični bralnik«) ali v samodejni podajalec (»Podaj. dokum., če je nam.«). Izberite »Optično preberi«, naprava prikaže okno s predogledom skeniranega dokumenta, v katerem lahko opravite prilagoditve (zasuk, osvetlitev, cilj datoteke). Po končanem skeniranju in izbiri »Shrani« vas vpraša, kam želite shraniti in kako želite poimenovati vaš dokument.

2. Na napravo USB

V režo na sprednji levi strani naprave pod ekranom vstavite USB-ključ. Ko je ta nameščen, izberite »Pogon USB«. Izberite »Skeniranje na«. Za tem izberete format in ime datoteke. Če želite spremeniti trenutne nastavitve skeniranja, izberite »Nastavitve« (slika siv gumb).

3. Skeniranje direktno na elektronsko pošto

Najprej izberite ikono naprave, ki se nahaja na namizju, v zavihku »Print, Scan & Fax« izberite »Scan to E-mail Wizard« in sledite navodilom. Tako boste nastavili elektronski naslov, iz katerega boste pošiljali elektronska sporočila.

Nato na napravi izberite skeniranje »Skenir.«, izberite »E-pošta«, vnesite naslov elektronske pošte, kamor želite posredovati sken, in zadevo sporočila ter skenirajte dokument.

4. Skeniranje v omrežno mapo

Najprej izberite ikono naprave, ki se nahaja na namizju, v zavihku »Print, Scan & Fax« izberite »Scan to Network Folder Wizard« in sledite navodilom. Tako boste nastavili omrežne mape, v katere boste lahko pošiljali skenirane dokumente.

Nato na napravi izberite skeniranje »Skenir.«, izberite »Omrežna mapa« in izberite ime omrežne mape, v katero želite posredovati sken. Če želite, lahko vpišete tudi ime skeniranega dokumenta. Skenirajte dokument.

Optiprintova ponudba obsega širok portfelj multifunkcijskih naprav, ki omogočajo različne možnosti skeniranja in shranjevanja dokumentov. Za več informacij o tem, katere multifunkcijske naprave nudijo posamezne možnosti, nas kontaktirajte tukaj.

Optiprint ekipa vam je vedno na voljo.

Če imate težave s skeniranjem, pokličite Optiprintovo servisno ekipo na telefonsko številko 070 708 400 ali 070 393 830 ali izpolnite Optiprintov spletni servisni obrazec tukaj. Naši serviserji vam bodo z veseljem priskočili na pomoč.

V kolikor se na vaših izpisih pojavljajo packe ali madeži, si preberite blog prispevek tukaj.

Želimo vam prijetno brezskrbno skeniranje, kopiranje in tiskanje!