Ste vedeli, da je na leto zavrženih več kot 375 milijonov praznih kartuš in tonerjev? Večina teh konča na odlagališčih odpadkov. Da so kartuše škodljive za okolje, vemo vsi. Pozanimali smo se, kakšen učinek na okolje imajo zavržene kartuše. Več o recikliranju kartuš v podjetju Optiprint pa smo povprašali naš razvojni oddelek. Preberite.

Tiskalniki in njihova črnila so sestavljeni iz več sestavin (večinoma kemikalij), ki so škodljive tako za ljudi kot okolje. Že pri sami proizvodnji kartuš porabimo od 7 dcl do 3,8 l olja.

Obstajajo številni razlogi, zakaj so odvržene kartuše škodljive za okolje. Eden izmed pomembnejših je gotovo ta, da je plastika, ki se uporablja za kartuše, narejena iz polimerov, ki se razkrajajo od 450 do 1000 let. Prav tako pa kartuše vsebujejo toksine in težke kovine, ki onesnažujejo zemljo in vodo s »hlapljivimi organskimi spojinami«.

Ponovna uporaba kartuš

Za zmanjševanje toplogrednih plinov in drugih škodljivih vplivov na okolje je ključnega pomena, da kartuše in tonerje recikliramo.

Ste vedeli, da je kar 97 % delov kartuše mogoče reciklirati? To pomeni, da se v odpadke pretvori le 3 % kartuše.

Približno 50 % vseh kartuš s tonerjem in 70 % vseh kartuš s črnilom še vedno ni pravilno recikliranih ali odvrženih. Ta velik delež odpadkov lahko bistveno zmanjšamo s ponovno uporabo in recikliranjem kartuš.

In kako se recikliranja kartuš loteva podjetje Optiprint?

O procesu reciklaže kartuš smo povprašali našega razvojnika Gregorja Kočarja.

Izpraznjene kartuše se od strank vrnejo nazaj v podjetje Optiprint, kjer jih naš proizvodni oddelek dopolni in pripravi na ponovno uporabo.

Z dopolnitvijo kartuše, ki bi sicer naredila 400 izpisov, ji v podjetju Optiprint podaljšamo življenjsko dobo za nekaj deset tisoč izpisov in se s tem izognemo odpadnemu materialu.

“Materialu za odpad podaljšujemo življenjsko dobo. Potrošni material na ta način naredimo nepotrošni,” pravi Gregor.

Po mnenju naših razvojnikov Optiprintovi tiskalniki v svoji življenjski dobi porabijo 1 % kartuš v primerjavi s klasičnimi tiskalniki, pri katerih se kartuše ne reciklirajo oziroma ponovno uporabijo.

Ob teh dejstvih ste lahko pomirjeni, da skupaj z nami delate vse, kar je v vaši moči, za dobrobit okolja.

Viri: Planet Watch, The Recycler in The Energy Collective