Tistim, ki uporabljate barvne tiskalnike, izraz CMYK verjetno ni tuj. Vendar ste se kdaj vprašali, kaj sploh pomeni?

CMYK je izraz za barvni model, ki je sestavljen iz barv Cyan (modre), Magenta (rdečkaste) in Yellow (rumene). Okrajšava K predstavlja črno in pomeni »Key«, saj se pod tem »ključem« dosega črne kontraste.

Pri barvnih tiskalnikih je jasno razvidno, da so barvne kartuše v teh štirih osnovnih barvah.

Za tisk bi sicer zadostovale že modra, rdečkasta in rumena, vendar slika ne bi imela kontrasta.

Kombinacija teh štirih barv, ki jih imenujemo obdelovalne barve in jih uporabljamo v procesu štiribarvnega tiskanja, je tista, ki ustvari vaše tiskovine barvite.

CMYK ali RGB?

Najbolj poenostavljena razlaga, ki prikazuje razliko med CMYK- in RGB-barvnim modelom, je ta, da se CMYK uporablja za tiskovine, RGB-barvna lestvica pa za »web« oziroma za vse, kar je prikazano na monitorjih, LCD-zaslonih, digitalnih fotoaparatih in skenerjih.

Zaslon je sestavljen iz majhnih enot – pikslov, ki so osvetljene z zadnje strani in svetijo z različno jakostjo. Na ta način ustvarjajo mešanico barv, ki so vidne na zaslonu.

RGB je sestavljen iz barv Red (rdeče), Green (zelene) in Blue (modre).

Rdeča + zelena = rumena
Modra + zelena = cyan
Rdeča + modra = magenta
Rdeča + zelena + modra = bela (svetloba)

Odsotnost vseh barv pa na ekranih proizvaja črno.

RGB-model prikaže večji delež barv vidnega spektra kot CMYK-model, posledica česar je tudi večja barvna lestvica

Pozor: tiskalne nastavitve, ki sprejmejo RGB-datoteko, jo avtomatsko pretvorijo v CMYK. Posledično so barve lahko zbledene in manj intenzivne. Kadar datoteko predhodno pretvorite v CMYK, boste imeli boljšo predstavo o končnem barvnem izpisu.  

Če izdelke ustvarjate v programu Adobe Photoshop, izberite: Menu > Image > Mode > CMYK.

Seštevalni in odštevalni barvni model

Seštevalni barvni model uporablja svetlobo za ustvarjanje barv. Z dodajanjem barv dobimo belo barvo, medtem ko je odsotnost svetlobe črna barva. Tipičen predstavnik seštevalnega modela je RGB.

S seštevanjem Cyan, Magenta in Yellow pa ne moremo sestaviti črne barve, zato jo moramo dodati, in sicer kot »Key«. Temu pravimo odštevalni barvni model, katerega tipičen predstavnik je CMYK.

Tukaj pa vam lahko prišepnemo, da v Optiprintu v sklopu celovite storitve poskrbimo za vse vaše »CMYK-potrebe«. Cyan, Magenta, Yellow ali »Key« … ne glede na to, katere barve primanjkuje vaši tiskalni napravi, vam jo naša izurjena ekipa servisne podpore zamenja, še preden rečete CMYK.