Strokovnjaki so že pred desetletji napovedali upad oziroma izumrtje tiska.

Verjetno bi jih danes presenetilo, da je tisk še vedno nepogrešljiv del poslovanja vsakega podjetja.

Res je, da tehnološki napredek vodi v razvoj mnogih rešitev, ki delno nadomestijo tiskane materiale, vendar smo daleč od tega, da bi jih nadomestile v celoti.

Skladno s tem so tehnološki napredki vidni tudi pri tiskalnikih in multifunkcijskih napravah. 

V Optiprintu z lastnimi inovacijami na področju tiska in upravljanja z dokumenti postavljamo trende, ki lajšajo poslovanje majhnim in srednjim podjetjem ter povečujejo učinkovitost. Naš portfelj tiskalnikov vključuje tako enostavne naprave za domačo rabo kot tudi napredne multifunkcijske naprave ali kopirne stroje za dinamično poslovno okolje. 

Veliko podjetij in posameznikov pa se v današnjem času odloča umakniti od tiska z okoljskih razlogov, saj so mnenja, da je tisk okolju »neprijazna« dejavnost.

Tukaj vam lahko povemo, da smo en korak pred njimi. 

V podjetju Optiprint se pomena trajnostnega razvoja in skrbi za okolje zavedamo že od samega začetka ustanovitve podjetja, ki sega v leto 2009.

Naš lastno razvit sistem zalogovnikov omogoča tiskalnikom neprekinjen dotok črnila, s čimer drastično zmanjšujemo število odpadnih kartuš in tonerjev. 

Prazne kartuše od strank vrnemo v podjetje, kjer jih naš proizvodni oddelek dopolni in pripravi na ponovno uporabo.

»Na ta način kartušam, ki bi jih sicer večina ljudi zavrgla, podaljšamo življenjsko dobo in potrošni material naredimo nepotrošni,« pravi Gregor Kočar v razvojnem oddelku.

V podjetju Optiprint smo tako v desetih letih poslovanja prihranili že več kot 3.820.000 kartuš.

»Z lastnim razvojem smo ustvarili svet barvnega ekološkega tiska.«

Kaj pa papir za tiskanje, se sprašujete? Ali ni pridelava in poraba papirja škodljiva za okolje?

Tudi papirna industrija je v zadnjih letih doživela velik preobrat, saj so pridelovalci papirja in surovin za papir pod nenehnim pritiskom različnih interesnih skupin.

Še pred nekaj desetletji so papirnice veljale za enega izmed največjih onesnaževalcev vode. Bi vas presenetilo, da papirnice danes pozitivno pripomorejo k okolju?

Vodo, ki jo črpajo iz okoliških rek in jezer za pridelavo papirja, vrnejo v okolje veliko bolj čisto, kot pa so jo izčrpali.

Poleg tega se pridelovalci celuloze kot surovine za pridelavo papirja poslužujejo mnogih ukrepov za trajnostno ravnanje z gozdovi.

Z uporabo papirja s FSC- ali PEFC-certifikatom zagotovite, da je material, potreben za izdelavo papirja, pridobljen na način trajnostnega ravnanja z gozdovi. 

To pomeni, da se po poseku izvede naravna ali umetna obnova gozda, da gozd nima značaja plantaže, da se v gozdu ne uporablja pesticidov, da se z gozdovi ravna tako, da se ohranja življenjski prostor rastlin in živali ter da se ohranja biološka raznovrstnost ekosistemov.

Dejstvo je, da industrija tiskanja še lep čas ne bo šla nikamor. Do takrat pa smo tukaj mi in številni drugi proizvajalci, ki si s trajnostnimi pristopi močno prizadevajo narediti tisk okolju prijazen.