Duševno zdravje

Danes, 10.10. praznujemo Svetovni dan duševnega zdravja, kar nas spominja, kako pomemno je, da skrbimo za svoje duševno zdravje.

V povprečju skoraj skoraj večino dneva preživimo na delovnem mestu, zato je ključnega pomena, da se zavedamo, kako poskrbeti za svoje zdravje tudi med delovnim časom. Tu je nekaj praktičnih nasvetov, ki vam bodo pomagali:

  1. Ustvarite ugodno delovno okolje: Če je le mogoče, poskrbite za delovno okolje, ki spodbuja dobro počutje. Imejte urejeno delovno mesto, ki je udobno in dobro organizirano. Poskrbite za to, da je prostor dobro osvetljen in prezračen.
  2. Uravnotežite delo in prosti čas: Ločevanje med delovnim časom in prostim časom je ključno. Poskusite se držati delovnih ur, vzemite si odmore v službi, miselno odmislite med odmorom za malico in kosilo, predvsem pa ne prenašajte delovnih skrbi domov. To vam bo omogočilo, da se bolje sprostite, razbremenite in si odpočijete.
  3. Poskrbite za fizično aktivnost: Dolgotrajno sedenje negativno vpliva na duševno zdravje. Poskrbite, da si boste redno privoščili odmore za gibanje. Kratka sprehoda ali nekaj razteznih vaj lahko naredi čudeže za vaše razpoloženje.
  4. Postavite realna pričakovanja: Včasih smo preveč strogi do sebe in pričakujemo nemogoče. Postavite si realne cilje in naloge, da se izognete prevelikemu stresu.
  5. Zaupajte se sodelovcem ali nadrejenimi: Komunikacija je ključnega pomena za dobro duševno počutje. Če se srečujete s težavami ali stresom na delovnem mestu, se pogovorite s sodelavci ali nadrejenimi. Skupaj lahko poiščete rešitve.
  6. Izkoristite dneve za dopust: Nikoli ne zanemarite svoje pravice do dopustov in prostih dni. To so trenutki, ko se lahko popolnoma odklopite od dela in si napolnite baterije.
  7. Naučite se tehnik sproščanja: Sprostitvene tehnike, kot so meditacija, dihalne vaje ali joga, vam lahko pomagajo obvladovati stres in ohranjati duševno ravnotežje. Vse tri tehnike lahko izvajate na delovnem mestu ali doma.
  8. Spoštujte svoje meje: Ne preobremenjujte se. Če imate občutek, da ste preveč obremenjeni, se pogovorite s svojim nadrejenim o prilagoditvi delovnih obremenitev.
  9. Stik z naravo: Če je mogoče, izkoristite prosti čas in ga preživite v naravi. Sprehodi v naravi pomagajo pri ponovni povezavi s svojim bistvom, nas sprostijo in umirijo.
  10. Izkoristite podporo bližnjih: Ne skrivajte svojih težav, saj niste sami. Če vas kaj bremeni, se pogovorite z osebami, ki jim zaupate in jim dovolite, da vas podpirajo.

Svetovni dan duševnega zdravja nam ponuja priložnost, da razmislimo o pomenu odgovornosti za duševno zdravje tudi med zaposlenimi na delovnem mestu. Z zgornjimi nasveti boste izboljšali svoje počutje, povečali produktivnost in bolje obvladali stres.

Duševno zdravje je ključ do zdravja in zadovoljnega življenja, zato, poskrbite zase!