Industrija tiskanja je v zadnjih desetletjih doživela spremembe. Eden najopaznejših trendov je rast digitalnega tiskanja, ki je preseglo tradicionalno offset tiskanje in sedaj zaseda več kot 50 odstotkov globalnega tržnega deleža. (Vir: inkjetwholesale)

Digitalni tisk je ena izmed najuporabnejših tehnologij, saj celoten proces tiskanja upravlja računalnik. Največja prednost digitalnega tiska so hitrost in prilagodljivost tiskanja, hkrati pa potrebujejo naprave za tiskanje zanemarljive priprave na tisk. Digitalno tiskanje vključuje pripravo dokumentov, slik in predlog v digitalni obliki, ki jih natisnemo na tiskalniku. Porast digitalnega tiskanja se kaže tudi v naraščajoči priljubljenosti barvnega tiskanja, predvsem s pomočjo inkjet tehnologije.

Ko pogledamo v prihodnost, opazimo, da se večina razvoja osredotoča na barvno inkjet tehnologijo. Pričakovati je nadaljnji napredek na tem področju, saj so inovacije v segmentu inkjet tehnologije pogostejše kot pri laserski tehnologiji.

Posebno pozornost bo v prihodnosti namenjena tudi izboljšanim možnostim končne obdelave v komercialnem tisku. Strokovnjaki na področju tiskarstva napovedujejo še večje inovacije na področju obdelave površin, še posebej v marketinških in embalažnih sektorjih. Vse več možnosti končne obdelave bo vključevalo taktične variacije in sijajne površinske zaključke s številnimi dodatnimi funkcijami. Prihodnost tiskalniške tehnologije se usmerja k večji specializaciji pri obdelavi površin. Pričakuje se še večja fleksibilnost pri izbiri substratov (površin in materialov) za tiskanje. Na primer, uporaba najlona v tiskarstvu je bila nekoč nepredstavljiva, danes pa je že uporabljajo.

Prihodnost tehnologije tiskanja bo prav tako vključevala velik poudarek na avtomatizaciji celotnega postopka tiskanja. Funkcionalne lastnosti tiskalnikov postajajo vedno bolj pomembne, kot so samodejni podajalniki dokumentov in samodejno obojestransko tiskanje, visoka hitrost tiskanja in okolju prijazno tiskanje, ki povečujejo produktivnost.

V luči globalnega okoljskega ozaveščanja se tudi tiskarska industrija osredotoča na okolju prijazne in energetsko učinkovite rešitve. Veliki proizvajalci opreme, kot so HP, Xerox, Canon, Konica Minolta, se osredotočajo na razvoj trajnostno naravnanih tehnologij in dajejo poudarek na recikliranje materialov in kartuš.

V prihodnosti se bo trajnostni razvoj osredotočal v učinkovitejšo porabo črnila in tonerjev. Vse več tiskalnikov ponuja funkcionalnosti, ki omogočajo varčevanje s črnilom in energijo. Na primer, proizvajalci črnil prilagajajo sestavo črnila, da bi preprečili izsušitev črnila v kartuši. To zagotavlja daljšo obstojnost črnila v kartuši, bodisi med skladiščenjem bodisi med uporabo v tiskalniku. Proizvajalci črnil optimizirajo sestavo črnila in tonerjev tudi z namenom zmanjšanja porabe energije in zmanjšanja odpadkov, ob povečevanju kakovosti izpisa. Na primer, delci tonerja postajajo vedno manjši, kar omogoča bolj definirane slike in zmanjšuje porabo energije. Manjši delci se hitreje stopijo, kar pomeni, da je potrebne manj toplote. Zmanjšana poraba toplote pripomore tudi k zmanjšanju porabe energije.

Industrija tiskanja doživlja preobrazbo, pri čemer digitalno tiskanje prevzema vodilno vlogo. Barvno inkjet tiskanje napreduje, prinaša inovacije ter se osredotoča na obdelavo površin, kar omogoča večjo specializacijo in prilagodljivost. Poleg tega industrija stremi k trajnostnim rešitvam, zmanjšanju porabe energije in optimizaciji uporabe črnila ter tonerjev, da bi ostala pomemben igralec tudi v prihodnosti digitalnega sveta.