Ste se kdaj spraševali, koliko barve (inka ali črnila) porabijo vaše kartuše, da natisnete dokument, grafično predstavitev ali sliko?

Porabo inka predvidimo s pokritostjo dokumenta, ki predstavlja količino zapolnjenega prostora na A4 izpisu. V Evropi je le-ta določena s standardno klasifikacijo ISO in se meri v 5% pokritosti lista A4 formata. ISO klasifikacija je poenotena na format papirja in njegovo zasedenost, ne glede na količino črnila v kartuši.

Kaj pokritost tiskanih materialov sploh je?

Pokritost po ISO klasifikaciji označuje, koliko strani lahko natisnemo s kartušo, predno jo moramo zamenjati. Pri tem se upošteva A4 format papirja, ki ima 5% pokritost s tiskom. Ko kupujemo kartušo, je na klasifikaciji izražen podatek o tem, koliko strani lahko natisnemo z njo.

Kako si predstavljati 5% pokritost?

A4 format razdelimo na 100 pravokotnikov istih dimenzij. 5% pokritost pomeni, da na 100 pravokotnikov dejansko potiskamo le 5 črnih pravokotnikov. Prikaz si poglejte tukaj.

Ko tiskamo črno-belo, se pokritost določi glede na natisnjeno površino s črnim inkom na A4 format.

Nevarnost klasifikacije: zakomplicira se z barvnim tiskanjem

5% pokritost predstavlja poenotenje standarda in velja za vse proizvajalce enako. Standard predvideva konstantno pokritost, ki jo s črno-belimi izpisi enostavno določimo.

Barvno tiskanje se meri nekoliko drugače in variira glede na želeno barvo in odtenke. Pri barvnem tiskanju se pokritost ves čas spreminja, saj tiskamo vsebine z različnimi tekstovnimi in slikovnimi pokritostmi. Te zahtevajo različne resolucije: od črnih tekstovnih linij, do grafičnih in slikovnih barvnih nasičenosti. Po ISO standardu zato domnevamo, da porabimo 5% kartuše za en črno-bel izpis. Medtem ko porabimo za barvni izpis trikratno količino črnila kot pri črno-belem izpisu.

Vsi odtenki izvirajo iz treh osnovnih barv: modre, škrlatne in rumene

Pokritost z barvnimi kartušami določamo s CMYK barvnim modelom. CMYK vsebuje štiri osnovne barvne elemente: primarne barve cyan (modra), magento (škrlatna) in yellow (rumena). Zadnja črka, K, predstavlja črno barvno. K pomeni ključ (angl. key), saj črna barva narekuje izražanje ostalih barv.

Pri tiskanju z brizgalnim tiskalnikom (t.i. InkJet tiskalnik) za barvno tiskanje potrebujemo set dveh kartuš: črno-belo kartušo in barvno kartušo. Barvna kartuša vsebuje tri prekate znotraj ene same: prekat z modro barvo, prekat s škrlatno barvo in prekat z rumeno barvo. Pri tiskanju se z barvno kombinira osnovna črna kartuša, ki vsebuje zgolj en prekat.

Pomanjkljivost tiskanja z brizgalnim tiskalnikom je nevarnost neenakomernega izčrpanja barve v barvni kartuši. V primeru, da zmanjka zgolj ena barva, v enem izmed treh prekatov, je potrebno zamenjati celotno barvno kartušo, ne glede na izčrpanost ostalih prekatov.

Pokritost glede na mešanje primarnih barv

Za izraz različnih barv na papirju je potrebno uporabiti različne kombinacije primarnih barv. Z mešanjem primarnih barv (modre, škrlatne in rumene) natisnemo sekundarne barve (oranžno, zeleno in vijolično). Z mešanjem primarnih in sekundarnih barv pa natisnemo terciarne barve.

To pomeni, da je pokritost tiskanja vedno določena s porabo kombinacije barv iz treh prekatov v barvni kartuši.

Primer: na A4 format natisnemo barvne linije škrlatne in rumene barve. Pokritost v tem primeru merimo s porabo škrlatne in s porabo rumene barve. Na A4 format natisnemo 5% škrlatne in 5% rumene. Ker se barvi tiskata ločeno, v tem primeru dosežemo 10% pokritost na A4 format.

Nasprotno pa deluje določitev pokritosti sekundarnih in terciarnih barv. V primeru, da želimo natisniti zeleno barvo, potrebujemo kombinacijo modre in rumene barve na istem mestu A4 formata. V tem primeru uporabimo modro barvo (cyan) in rumeno barvo (yellow) na isti površini. Ker sta barvi zliti na istem mestu, dosežemo 5% pokritost glede na papir.

Povprečni uporabnik tiska s pokritostjo med 7% in 10%

ISO standard predvideva univerzalno pokritost A4 formata. To pomeni, da v kolikor bi imel A4 format pokritost 50%, bi se ista pokritost izrazila s 100% na A5 formatu in hkrati s 25% pokritostjo na A3 formatu.

ISO standard narekuje, da vsi proizvajalci meritve kapacitet tiskanja vrednotenje poenotijo na 5% pokritost A4 formata papirja. Povprečni uporabnik tiska s pokritostjo med 7% in 10%.

Kot zanimivost lahko povemo, da Optiprintovi uporabniki tiskajo z višjim povprečnim odstotkom pokritosti, saj jim inovacije neskončne barvne kartuše omogoča več svobode pri tiskanju.

Pokritost barvnega tiskanja

V praksi se pokritost tiskanja meri s porabo črnila v kartuši. Kar pomeni, da ista količina črnila nudi enako pokritost ne glede na barvo.

Primer:

  • 1 gram črnega črnila ustvari 50 črno-belih izpisov A4 formata – izpis s pokritostjo 5%
  • 1 gram cyan, 1 gram magenta in 1 gram yellow ustvarijo 50 barvnih izpisov A4 formata – izpis s pokritostjo 5%

Denimo, da uporabnik tiska barvno in A4 format doseže 10% pokritost. To pomeni, da barvna kartuša presega 5% pokritost zaradi mešanja barv iz vseh treh barvnih prekatov, ko se ustvarjajo kombinacije.  Tako v resnici barvni izpis porabi trikrat več potrošnega materiala iz barvnega modela CMY.

Prikaz stroškovne svobode tiskanja v praksi – enostaven izračun

Denimo, da stane komplet CMYK 160,00 € (črna kartuša in barvna kartuša s tremi prekati barvnega črnila).

Črna kartuša ustvari 4000 izpisov ob 5% pokritosti. Barvna kartuša ustvari 2000 izpisov (vsak izmed treh barvnih prekatov ločeno), skupaj nanese 6000 izpisov ob 5% pokritosti.

Kapaciteta tiskanja vsega skupaj je 10000 izpisov ob 5% pokritosti. Vendar lahko zaradi mešanja barve in večje porabe potrošnega materiala CMY ob omejeni kapaciteti (ko je izpraznjen en prekat barvila je potrebno zamenjati celotno barvno kartušo), uporabnik v realnosti natisne zgolj 4000 črno-belih izpisov in 2000 barvnih izpisov, kar skupaj znaša 6000 izpisov s 5% pokritostjo.

Ob 5% pokritosti s setom kartuš uporabnik natisne: 4000 črno-belih izpisov in 2000 barvnih izpisov.  Vrednost črno-belega izpisa potemtakem stane 0,01 €, vrednost barvnega izpisa pa 0,06 €.

Komplet CMYK = 160,00 €, črna = 4000 izpisov, barvna = 2000 izpisov vsaka, skupaj = 10000 izpisov. 0,016 € na izpis = 0,01 € črno-beli izpis, 0,06 € barvni izpis (skupaj 6000 izpisov, 4000 črno-beli in 2000 barvni).

Torej, črno-bel izpis stane 0,01 €, barvni izpis pa 0,06 €, ob 5% pokritosti.  

Ob pokritosti 10% je cena na izpis 2x večja, torej 0,02 € na črno-bel izpis in 0,12 € na barvni izpis.

Določitev cene na izpis

Ceno tiskanja torej določata dva indikatorja:

  • BARVA TISKANJA: črno-belo ali barvno tiskanje in
  • POKRITOST TISKANJA (ISO standard 5% pokritosti).

Optiprintova neskončna barvna kartuša – 4000 izpisov pomeni 4000 izpisov, ne glede na barvo in pokritost

Optiprintova storitev brezskrbnega tiskanja izloča pomen obeh indikatorjev, ki vplivajo na določitev cene tiskanja. Storitev enači ceno črno-belih izpisov z barvnimi, ne glede na odstotek pokritosti A4 formata.

V Optiprintovi storitvi ISO standard 5% pokritosti ni upoštevan. Denimo, ob zakupu paketa najema s 4000 izpisi uporabniki natisnejo 4000 izpisov, tudi če gre za 100% pokritost (denimo tiskanje slik). Cena izpisa ob tem ostane nespremenjena in se ne multiplicira glede na pokritost. Hkrati uporabniki tiskajo barvno za ceno črno-belega izpisa, kljub temu, da barvni izpis porabi trikrat več potrošnega materiala CMY.

Popolna brezskrbnost, ne zgolj svobodna izbira tiskanja

Optiprintovo celovito upravljanje tiskanja ponuja vse-v-enem. Poleg enačenja cene črno-belih izpisov z barvnimi, ne glede na pokritost, je v najemu tiskalnika vključeno vse za uporabnikovo brezskrbno izkušnjo. V Optiprintovi storitvi najema tiskalnika so vključeni strojna oprema z neskončno barvno kartušo in programska oprema. Hkrati storitev vključuje brezplačno namestitev tiskalnika, vse posodobitve, celotno vzdrževanje strojne in programske opreme, tehnično podporo, vsa popravila tiskalnika in vse rezervne dele tiskalnika.

Torej, Optiprint zares ponuja vse v enem! Ob tem pa zagotavlja optimalno stroškovno učinkovitost in popolno svobodo tiskanja.

Prepričajte se o svobodi tiskanja in nas preizkusite

Ker verjamemo v Optiprintovo dovršeno storitev brezskrbnega barvnega tiskanja ob popolni svobodi in optimalni stroškovni učinkovitosti, vam ponujamo neobvezujoč in brezplačen preizkus tiskalnika. Svojo prijavo na preizkus oddate s klikom na povezavo tukaj.

Veselimo se sodelovanja z vami in vam želimo obilo užitkov ob brezskrbnem barvnem tiskanju!