Ste vedeli, da vsak papir ni primeren za tiskanje? Kakovost izpisa namreč ni odvisna le od zmogljivosti in kakovosti tiskalnika, temveč tudi od kakovosti papirja. Na splošno papir delimo v dve skupini, znotraj tega pa razlikujemo papir, ki je bolj ali manj primeren za posamezne vrste tiska. Preberite, kako izbrati papir, primeren za vaš tisk.

Res je, vsak papir ni primeren za tisk. Kot smo omenili že v uvodu, ga na splošno delimo v dve skupini – prvi je primeren za tiskanje fotografij, drugi pa za tiskanje besedil oziroma za običajno uporabo. Nadalje ga lahko delimo tudi po strukturnih in fizikalno-kemijskih lastnostih, mehanski odpornosti, lastnostih površine in optičnih lastnostih. Preverite, kako lahko te lastnosti vplivajo na kakovost papirja in s tem na kakovost izpisa.

Kaj vpliva na kakovost papirja?
Papir je zelo kompleksen material, zato so njegove strukturne in površinske lastnosti odvisne od cele vrste pogojev in procesov. Mednje sodijo celokupna surovinska sestava, tehnološki pogoji izdelave in površinsko oplemenitenje ter postopki tiskanja in dodelave. Ti pogoji in procesi namreč vplivajo na sposobnost navzemanja in oddajanja vlage iz okolja, na spremembo električnih lastnosti papirja in vpijanje tiskarske barve.

V našem razvojnem oddelku so nam razložili, da na kakovost papirja in posledično izpisa vplivajo:
– velikost, vrsta in obdelava celuloznih vlaken,
– obdelava celulozne kaše,
– razmerje med polnili in celulozo,
– kemične primesi k polnilom,
– površinska obdelava (kemična in mehanska),
– stroji, na katerih se papir izdeluje, itd.

Boljši papir, boljši izpis
Danes večino vrst papirja izdelujemo iz celuloznih vlaken, pridobljenih iz lesa, v manjši meri pa tudi iz vlaken enoletnih rastlin (npr. bananina stebla). Ravno kakovost in vrsta celuloznih vlaken sta ključnega pomena za lastnosti papirja, saj vplivata na postopek izdelave zapisa na različnih napravah.

Pri tiskanju je kakovost papirja še posebej vidna. Izpis se bo zaradi tega razlikoval po: ostrini, prelivanju, intenzivnosti črne barve in prosojnosti papirja.

»Z uporabo cenejšega papirja nastajajo t. i. »mikropoškodbe«. Kažejo se v povečani obrabi nekaterih delov naprave, možnem poslabšanju kakovosti izpisa, zmanjšani zanesljivosti delovanja naprave, povečanju stroška vzdrževanja in celo v zmanjšani življenjski dobi naprave,« pojasnjujejo sodelavci iz razvojnega oddelka.

Najprimernejši papir za tiskanje
Pri izbiri najprimernejšega papirja za tiskanje je treba biti pozoren na 3 lastnosti: sestavo, težo in belino. Pri sestavi večinoma upoštevamo, da bolj kot je papir gladek, bolj je primeren za tiskanje. Hrapavi in grobi papirji namreč niso primerni za tiskanje.

Teža papirja nam pove veliko o kakovosti, saj načeloma velja, da težji papir prinaša boljše rezultate tiskanja. Pri tisku fotografij boste tako najboljše rezultate dosegli, če izberete težji papir (150–200 g ali več).

Ste kdaj opazili, da niso vsi papirji enako beli? Belina nam sporoča kakovost papirja, pri čemer bo visokokakovosten papir bolj bel. Merimo jo z lestvico od 1 do 100, zato za boljši pisarniški papir izberite vrednost, ki se giblje okoli 96.

Optiprintov servisni oddelek svetuje: »Za tiskanje preprostih pisarniških materialov se na podlagi dolgoletnih izkušenj zelo dobro obnese 80-gramski papir znamke HP ColorLok ali Navigator Universal.«

Kakovost tiskanja torej ni odvisna le od zmogljivosti vaše naprave. Preden se odločite za nakup papirja, dobro preverite njegove lastnosti, ki vplivajo na kakovost izpisa. Želimo vam uspešno tiskanje!

Viri: Marjeta Černič, Inštitut za celulozo in papir Ljubljana, Vpliv papirja in tehnika tiska na obstoj dokumenta ter razvojni in servisni oddelek v Optiprintu