Eden boljših občutkov je, ko oblikujemo motiv za diplomo, certifikat, voščilnico ali plakat. V dizajn smo vdahnili svojo kreativno noto, zadovoljni smo, le še natisniti ga moramo. In takrat se zalomi!

Osnove nastavitev tiskanja, ki smo jih včasih obvladovali, so odšli v pozabo. 

Brez skrbi. To se zelo pogosto dogaja. Zato smo mi tukaj, da vas usmerjamo.

Spodaj vam predstavljamo usmeritve za tiskanje na trši papir in usmeritve za tiskanje različnih formatov papirja.

1. Tiskanje na trši papir

Izbira tršega papirja pred tiskanjem

Fotokopirni papir A4 je primeren za fotokopiranje, lasersko ter ink jet tiskanje in za vsakodnevno uporabo. Uporablja se na vseh vrstah tiskalnikov in printerjev. Poznamo različne trdote in debeline papirja. Univerzalna debelina papirja za tiskanje je 80 g/m2.

Za tiskanje lahko izberete papir različnih trdot: 90, 100, 120, 160, 180, 200 g/m2. Trši papir se običajno uporablja za izdelavo voščilnic, vabil, letnih poročil, certifikatov, platnic, menijev, letakov in podobno.

Mi smo izbrali trši papir, 160 g/m2.

Nastavitev papirja v tiskalniku

Za tiskanje na trši papir morate najprej prilagoditi nastavitve v tiskalniku. Mi smo izbrali tiskalnik HP 7740.

V tiskalniku odprete prvi pladenj tiskalnika in ga zaprete. Na zaslonu se vam izpišejo namestitve za Pladenj 1. Na zaslonu imate dve možnosti prilagoditev: Velikost papirja in Vrsta papirja.

Najprej izberete Velikost papirja. Izbirate med različnimi dimenzijami, kot so A4, B4, A3 in podobno. Mi smo izbrali A4 format.

Nato izberete Vrsto papirja. Izberete lahko Poseben mat papir, Poseben svetleč papir, Navadni debel papir, Navadni lahek papir in podobno. Mi želimo natisniti publikacijo na na trši papir, ki ima 160 g/m2.

Potrdite svojo izbiro s pritiskom na gumb Končano. Tiskalnik je sedaj pripravljen na tiskanje.

2. Tiskanje različnih velikosti strani – A3

S tem postopkom nastavite velikost publikacije. Ta način lahko na primer uporabite, če želite izbrati posebno velikost natisnjenega dokumenta ali če želite natisniti A3 plakat.

Tiskalnik, ki ga uporabljate, določa dimenzije papirja, ki jih lahko uporabite za tiskanje. Mi smo uporabili HP 7740, tiskalnik, ki omogoča tiskanje na A3 format papirja. Če želite preveriti obseg velikosti papirja, ki ga lahko natisne vaš tiskalnik, si oglejte Optiprintov priročnik za tiskalnik ali pa si oglejte velikosti papirja, ki so trenutno nastavljene za tiskalnik v pogovornem oknu nastavitev tiskanja.

POMEMBNO: Za tiskanje poljubnih dimenzij na poljubnih listih papirja, je ključno, da se dimenzije dokumenta ujemajo z velikostjo papirja, ki smo ga nastavili v tiskalniku. Torej, prepričajte se, da sta dimenzije strani, ki jo želite natisniti in dimenzije papirja enaki. Če želite dokument natisniti na različne velikosti papirja (npr. tiskanje več strani na enem listu), spremenite le velikost papirja.

Priprava tiskalnika

V drugi predalnik vložite A3 papir. Zaprete predal in označite Končano.

Priprava dokumenta na tiskanje

Word dokument:
  1. V meniju Datoteka kliknite Priprava tiskanja.
  2. V pogovornem oknu Nastavitev tiskanja v razdelku papir izberite želeno velikost papirja na seznamu velikost. Izberete A3. 
  3. Kliknite Natisni
Abdobe reader:
  1. V meniju kliknite na ikono tiskalnika za Tiskanje
  2. V pogovornem oknu Nastavitev tiskanja kliknete Napredno in v razdelku papir izberite želeno velikost papirja na seznamu velikost. Izberete A3. 
  3. Kliknite Natisni

Želimo vam veliko kreativnega ustvarjanja in učinkovitega tiskanja.