Sonce je že zasijalo z vso svojo močjo, šolski zvonci so še zadnjič zacingljali in vse že diši po poletju. Medtem ko že vsi težko pričakujemo zaslužen dopust, smo pobrskali za ustvarjalnimi idejami, kako se zamotiti med dolgimi poletnimi dnevi. Preverite, kaj smo se domislili.

1. Poslikajte majico/vrečko/torbico
Ste si vedno želeli platnene vrečke ali torbice s pridihom svoje osebnosti? Preslikavanje vaših najljubših podob in verzov vam ne bo vzelo veliko časa. Najprej si vizualizirajte, kaj bi radi preslikali na tkanino, nato pa si pripravite zalogo. Potrebovali boste:
– tiskalnik InkJet,
– majico, platneno vrečko ali torbico (rezultat bo boljši na tesno tkanih in ravnih tkaninah),
– plastične mape za papir (odrežemo jim bel rob z luknjami) in
– rahlo vlažno gobo.

1. korak
Zamislite si, kako bo videti vaš končni izdelek. Če primeren dizajn najdete na spletu, se prepričajte, da je prave velikosti (primeren za A4-tisk) ali pa oblikujte svojega. Preslikate lahko tako podobo kot tudi besedilo.

2. korak
Pred tiskanjem v nastavitvah izberite možnost, da lahko sliko natisnete obrnjeno. Prav tako obkljukajte možnosti tiskanje na sijajni papir (glossy paper printing) in najboljša kakovost.

3. korak
Z vlažno gobo rahlo obrišite tkanino, saj bo to omogočilo črnilu, da se bolje vpije in razširi po tkanini. Gobo uporabljajte zmerno, da se slika ne razširi preveč.

4. korak
Na plastični mapi odrežite bel rob z luknjami, namestite jo v predal za papir in natisnite svoj dizajn. Natisnjeno podobo takoj pritisnite ob tkanino. Slike ne premikajte, da ne razmažete barve.

5. korak
Počakajte, da se barva posuši in … Voila, tkanina je potiskana. Več navodil o poteku preslikavanja in fotografije najdete tukaj.

Vir: Blog Craving Some Creativity
Vir: Blog Craving Some Creativity

2. Okrasite svoj dom!
Ležerni poletni dnevi, ko so temperature previsoke, da bi hodili naokoli, so kot nalašč za kreativne podvige. Ste si vedno želeli velikega plakata, s katerim bi popestrili sobo? Sedaj lahko izberete svojo najljubšo fotografijo, jo po želji spremenite in natisnete v več delih, ki jih na steno nalepite po spodnjem zgledu. Preverite, kako.

Vir: Rasterbator
Vir: Rasterbator

1. korak
Izberite dizajn oziroma fotografijo, ki jo želite spremeniti v plakat, in datoteko naložite na spletno stran Rasterbator (https://rasterbator.net/). Pri tem bodite pozorni, da je izbran dizajn primerne velikosti oziroma kakovosti, da se s povečavo ne bo popačil.

2. korak
Izberite velikost papirja (A4, A3 idr.), ki jo podpira vaš tiskalnik in na katero želite razčleniti svoj plakat. Nastavite primerno dimenzijo, na katero želite povečati dizajn, ne da bi spremenili razmerja med širino in višino. Za pomoč pri tem uporabite predogled na desni strani.

Nasvet: če vaš tiskalnik podpira tiskanje brez robov, lahko odkljukate možnost robov (add margin) in plakat natisnete na več listih brez vmesnih robov.

3. korak
Na izbranem dizajnu lahko izberete različne učinke, se poigrate z barvami ali izberete original. Vse dodane spremembe pa lahko spremljate v predogledu na desni strani.

4. korak
Če ste v prejšnjih korakih izbrali katerega izmed učinkov, jih lahko sedaj še bolje definirate.

5. korak
Čas je za prenos nove datoteke, ki jo bo spletna stran izvozila v format .pdf, da bo tisk najboljše možne kakovosti. Vse, kar morate storiti, je, da nov dizajn natisnete, mu najdete primerno mesto in ga nalepite.

Nasvet: za boljši izpis priporočamo, da plakat natisnete na debelejši papir. Na računalniku pa pri nastavitvah tiskanja ne pozabite izbrati možnosti »težek papir«.  Preverite, kako to storite.

3. Natisnite in označite!
Nekateri uživajo v organizaciji, drugi pa se odlično znajdejo v svojem kaosu. Prav gotovo pa vsak izmed nas ceni urejene in stilno dovršene kotičke. Nalepke za organizacijo so lahko namreč naravnost čudovite, poleg tega pa jih ni težko izdelati.

Vir: Sabina Federico from Pixabay
Vir: Sabina Federico from Pixabay

Vse, kar boste potrebovali za nalepke, so dizajn, tiskalnik in navadne bele etikete (velikost prilagodite dizajnu). Na spletu lahko najdete raznovrstne dizajne za etikete, nam pa so še posebej všeč ti.ti. Prenesite, natisnite in preizkusite – možnosti so neskončne!

Poleti so kreativne delavnice zagotovo nepogrešljive. Za čudovite izdelke pa potrebujete le kanček domišljije in tiskalnik. Želimo vam prijetno ustvarjanje!